Buřina srdečník

Buřina srdečník (Leonorus cardiaca)

Srdečník je bylinka podobná hluchavce, která roste většinou i jako hluchavka na těch samých místech. Srdečník jako bylinka je známý tím, že odstraňuje srdeční arytmie (hlavně nervového původu), celkově zklidňuje srdeční činnost (tlumí např. bušení srdce nervového původu), mírně snižuje krevní tlak a má zklidňující účinky, takže může pomáhat třeba při nespavosti či úzkosti nebo při podrážděnosti, agresivitě (zklidňující působení je podobné působení kozlíku, ale údajně až 4x účinnější). Uplatnění nachází srdečník i v gynekologii, snižuje klimakterické potíže (návaly, pocení) a může pomáhat při nepravidelné mestruaci.
Srdečník užíváme ve formě odvaru (1 zarovnaná čajová lžička bylinky na čtvrtlitr vody, vaří se 2 minuty, užívá se po doušcích, max. 2 šálky denně) nebo ve formě tinktury, také odvaru ve víně.
Srdečník nesmí v žádném případě užívat těhotné a kojící ženy, děti, a protože způsobuje “ředění krve”, nesmí ho užívat ani lidé užívající látky bránící srážení krve (aspirin, warfarin, trombex, xarelto, aj.) a lidé s poruchami srážlivosti krve.

Táňa