Archiv pro rubriku: Bylinky

Bylinky.

Štětka soukenická

Štětka soukenická, slov. Štetka súkenická (Dipsacus sativus) Xu Duan

Štětka je statný bodlák, který všichni známe a  roste na celém území ČR. V současnosti je to jedna z hlavních bylin na léčení boreliózy. Má močopudné účinky a proto velmi dobře léčí kloubní a ledvinové problémy, revmatismus, Pomáhá při lupénce, hojí  žaludeční a dvanácterníkové vředy. Často úspěšně zabírá na chlamydie, posiluje životní energii a čistí lymfu. Její hořký kořen podporuje trávení, močení a pocení, čímž pomáhá čistit organizmus. Vyčistí  krev, kožní vyrážky a zlepšuje akné. Ve formě obkladů odvar hojí prsní bradavky při kojení, trhlinky na konečníku.  Užívá se při rakovině trávicího ústrojí. V cikánské magii se odvar používá na léčení očí a probuzení vnitřního zraku, léčí kruhy a otoky kolem očí. Bylina se používá do krémů proti vráskám.  Suché bodláky (štětky) se používaly v soukenictví na česání příze. Ze štětky se jako léčivo používá kořen. Dnes je na trhu možné koupit i hotovou tinkturu nebo kapsle.

Táňa

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba
Ginkgo je strom, který jak jediný svého druhu přežil dodnes a vyskytoval se už v druhohorách. Nejvíce roste v Asii a Jižní Americe, jinak po celém světě v botanických zahradách. Nejvíce je strom ceněný v Číně a Japonsku, kde je nazýván stromem moudrosti. Básník Johann Wolfgang Goethe byl tak inspirován jeho krásou, že napsal báseň „Ginkgo biloba“…
Strom může dosáhnout výšky až 30 metrů a jeho listy mají krásný tvar vějíře. Strom je dvoudomý, jeho plody jsou jedlé, ale mají nepříjemný zápach. Semena se používají v potravinářství do polévek a omáček, mají nakyslou chuť. Nejvíce se ze stromu ale využívají listy, které jsou léčivé. Prokázané léčivé vlastnosti: ginkgo pomáhá odstraňovat volné radikály z těla, snižuje hladinu cholesterolu, normalizuje krevní tlak, posiluje cévní stěny, pomáhá předcházet rakovině, stimuluje buněčný metabolismus, má antihistaminový účinek, snižuje zánětlivé reakce a má antivirový účinek .Rostlina se nejvíce využívá k léčení těchto onemocnění: poruchy krevního oběhu, sklon k trombózám, bolesti hlavy a závratě, sklerotické změny, diabetes, sexuální dysfunkce, nespavost, deprese, onemocnění ledvin, astma, zlepšování sluchu a paměti. Ginkgo se využívá i v kosmetice. Rostlinný extrakt se často přidává do mastí, pleťových vod, krémů a šamponů, protože pomáhá vyhlazovat vrásky na obličeji, zabraňuje stárnutí pokožky související s věkem a také obnovuje poškozenou strukturu vlasů.
Přípravků z ginkga dostupných na našem trhu je opravdu mnoho, od kapslí, tablet, mletého prášku, po listy samotné. Čaj připravíme tak, že čajovou lžičku drti zalijeme horkou vodou. Nebo můžeme prášek z listů spolknout a zapít.
Ginkgo byste ale neměli užívat, pokud jste alergici, máte špatnou srážlivost krve, onemocnění trávicího traktu, nedoporučuje se užívat dětem do 12 let, těhotným a kojícím ženám. Neměli byste ho užívat před operací nebo při užívání léků na ředění krve. V těchto uvedených případech, než začnete užívat jakékoli produkty z ginkgo biloby, měli byste se poradit se svým lékařem.
Táňa

Trubkovec tyčinkový

Trubkovec tyčinkový (Ortosiphon stamineus)
Trubkovec je bylinka podobná hluchavce, ponejvíce roste v Asii a Americe.
Bylinka je ceněna pro své diuretické a antibakteriální vlastnosti. Díky tomu pomáhá při otocích (např. nohou), zadržování vody v těle, bílkovinách v moči, dně – zvýšené hladině kyseliny močové v krvi, močových kamenech nebo při zánětech ledvin, močového měchýře a močových cest a také při snižování hmotnosti při nadváze a dále pak při kloubním revmatismu (bolest kloubů).
Bylinka dokáže oddálit potřebu dialýzy.
Podporuje správnou činnost jater, močového měchýře, močových cest (zánět močového měchýře, močových cest) a poruchy ledvin (zánět ledvin).
Někde dostanete trubkovec také pod názvem Jávanský čaj. Na trhu je k dostání jak sušený, tak v kapkách nebo tabletách. Firma Naděje udělala přípravek – kapky,, kde je trubkovec smíchán s celíkem.
Trubkovec nesmí užívat lidé se srdeční nedostatečností, hyperfunkci štítné žlázy, těhotné a kojící ženy a děti do 3 let..
Táňa

Kolokázie jedlá

Kolokázie jedlá, Taro (lat.Colocasia esculenta)
Kolokázie je jednoděložná rostlina z čeledi áronovitých. Patří mezi hodně staré kulturní plodiny. Jejím domovem je hlavně Asie, Polynésie, Indonésie a v dnešní době se pěstuje i v Africe. Je to rostlina s velkou hlízou, která může dosahovat váhy až 5 kg (v našich podmínkách, co jsem viděla, se podobá červené řepě a je i tak velká). Taro je trvalka. Při pěstování potřebuje velkou vlhkost, v přirozeném prostředí roste kolem řek, apod. Potkat ji můžeme i jako okrasnou rostlinu v květináčích, protože některé její variety mají hodně okrasné listy, kvete jako kala.
Hlízy jsou jedlé a používají se do jídel i nápojů. Kolokázii je možné vařit, sušit a rozemlít, péct. Po vaření hlízy změknou a jsou rosolovité ( hodně škrobu). Z hlíz se vyrábí škrob jako z brambor. Jídel se dá připravit hodně, od kaše, do míchaných zeleninových jídel, do sladkých dezertů, apod. Z mladých listů se dělá špenát, obsahují hodně kyseliny šťavelové, takže příprava jako u běžného špenátu…
Čerstvé hlízy se nesmí jíst, musí se vařit nebo péct. Pečené chutnají trochu jako jedlé kaštany a jsou vhodné třeba k masu…
Z vařených hlíz je chutný zeleninový salát, uvařené hlízy nakrájet na kostičky nebo nastrouhat na hrubém struhadle a přidat třeba sterilované fazolky, mrkev, celer, ochutit pepřem, osolit, přidat něco zeleného, třeba petržel nebo listy celeru, přimíchat trochu majonézy nebo jogurtu.
Jinak na Amazonu můžete sehnat prášek Taro, ze kterého se dělají nápoje, u nás jsem neviděla…
Kolokázie úžasně zlepšuje trávení, snižuje hladinu cukru v krvi, je prevencí proti některým druhům rakoviny, zlepšuje stav kůže, podporuje celkově imunitu, zlepšuje krevní oběh, harmonizuje krevní tlak, pomáhá preventivně proti onemocnění srdce.
U nás se dá koupit ve větších supermarketech a nejčastěji ji najdete v asijských obchodech s potravinami.
Táňa

Jidášovo ucho

Jidášovo ucho, Boltcovka bezová, slov. Uchovec bazový, čínsky Mu Er (Auricularia)
Jidášovo ucho je druh smrže, který se používá k jídlu a léčení po staletí, k léčení hlavně v čínské medicíně. Roste na bezech, bucích a vrbách, prakticky na všech listnatých stromech. Nejlepší pro sběr je na konci léta a na podzim, ale najít se dá celý rok. Nejlépe je sbírat želatinové plodnice na bezu černém. Houba má tvar ucha nebo mušle a je velká cca 3-10 cm, barvu má od hnědé po olivově zelenou, záleží, na čem roste.
Jidášovo ucho je vhodné užívat při vysokém krevním tlaku, kornatění cév (arteroskleróza), zlepšuje srdeční činnost, pomáhá při bolestech žaludku, zubů, krvácejících hemoroidech, potížích při močení, při průjmu, posiluje psychiku. Posiluje imunitu, proto se používá k léčení po operacích, porodech, u starých lidí. Zlepšuje stav pleti a vlasů. Houba se zkoušela využít i v kosmetickém průmyslu do pleťových krémů.
Na přípravu jídel se používají houby čerstvé i sušené, dají se běžně koupit. Sušené je třeba před přípravou na cca 30 minut namočit do vody.
Odvar z houby se používá jako léčivý čaj (vařit 1-2 hodiny), houbu samotnou pak můžeme sníst. Nebo se nakládá do vinného octa, užíváme 1 lžičku denně. Pro léčení se dají běžně koupit kapsle, např. od firmy Mycomedica.
Táňa

Lopuch (Arcticum)

Lopuch (Arcticum)
Dnes jsem viděla lopuch, známe ho všichni z dětství, kdy jsme po sobě házeli jeho lepivé kuličky, které se chytají na oděv a na srst zvířat.
Lopuch je dvouletá rostlina a pochází z Evropy a Severní Asie, dnes roste i v Severní Americe. V Japonsku rostlině říkají „Gobo“ a pěstují jako zeleninu (kořeny a mladé listy). Jako léčivka se používají kořeny lopuchu, které jsou zelenohnědé a velmi dlouhé. K léčení se používají od starověku. Odvar z kořene čistí krev, posiluje lymfatický systém, je to diuretikum (podporuje tvorbu moči), zlepšuje pokožku a hojí ekzémy, snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá při artritidě a osteoporóze, léčí zvětšenou slezinu, rostlina obsahuje arctigenin, který zabíjí rakovinné buňky a blokuje šíření metastáz.
Kloktání odvaru pomáhá při angíně. Hlavní využití lopuchu je ale to, že lopuchový odvar nebo olej se odedávna používá při vypadávání vlasů, podporuje růst nových. U nás se lopuchový olej užíval na vlasy ještě cca do 60. let minulého století poměrně hojně a byl běžně v drogeriích v prodeji, na východě od nás se užívá dodnes, dokonce i v kadeřnictvích. Obklad na vlasovou pokožku se dělá tak, že si vlažný olej natřete na vlasy i pokožku, zabalíte např. do šátku a necháte delší dobu působit, např. hodinu. Pak vlasy běžně umyjete. Jestli chcete raději použít odvar, spláchněte si s ním po umytí vlasy.
Pokud budete lopuch vnitřně užívat, koupíte si sušený kořen, je dobré ho nechat chvíli namočit do studené vody a pak teprve vařit.
Obrázek: Lopuch menší
Táňa

Hadinec obecný

Hadinec obecný- Echium vulgare
Nedávno jsem potkala hadinec. Je to bylinka, která původně rostla ve Středomoří, ale odtud se rozšířila do celé Evropy, severní Afriky a na Kavkaz.
Dříve byla velmi oblíbenou a ceněnou bylinkou, jak je patrno z názvu, používala se proti hadímu uštknutí a proti uhranutí a uřknutí.
Má silné dezinfekční účinky, ničí většinu virů, bakterií, plísní, parazitů.
Měla by se užívat opatrně, protože má sedativní účinky.
Dříve se používala při závažných onemocněních jako je černý kašel, TBC, astma, protože pomáhá uvolňování a vylučování hlenů.
V lidovém léčitelství se používala proti epilepsii.
Rostlina opravdu čistí krev a dokáže neutralizovat hadí i včelí jed, od toho český název hadinec, údajně i proto, že jeho květy připomínají vyplazený hadí jazyk
Zevně se používá jako obklady při křečových žilách, revmatismu, dně, poškození svalů nebo šlach a na modřiny, od toho její východní název – siňjak – česky modřina.
Hadinec má velmi silné účinky a proto ho nemohou užívat děti do 15 let, těhotné a kojící ženy, lidé trpící selháním ledvin, jater a srdce a ti, kteří na něj mají alergii. Užívat se může jen krátkou dobu.
Odvar: 1 polévková lžíce se vaří ve ¼ litru vody. Užívat vnitřně se může 1 polévková lžíce odvaru při jídle denně. Při použití na vnější obklady (modřiny, bolesti kloubů a šlach, otoky při dně) je třeba vařit trochu déle. Obklady by neměly zůstat na kůži dlouho.
Tinktura: 5 gramů zalijeme 50 ml lihu. Uchovávejte 15 dní na tmavém místě, denně protřepávejte. Pijí se 1-2 kapky po jídle, dvakrát denně. Zevně používejte jako mazání při kloubních onemocněních.
Vinná tinktura: 50 gramů byliny zalijeme litrem suchého vína. Uchovávejte 20 dní na tmavém místě, denně protřepejte. Pak přecedit a slít, vařit deset minut na mírném ohni. Pít se může 25 ml až třikrát denně.
Táňa

Máta peprná

Máta peprná (Mentha piperica)
Máta je bylina všestranného použití. Pochází pravděpodobně z Anglie a roste v mírném podnebním pásmu. Současná máta peprná je již uměle vyšlechtěná z máty klasnaté a vodní máty. V bylinkářství je známá pro své baktericidní a uklidňující vlastnosti. Máta se užívá kosmetice, vaření, bylinkářství i oficiální medicíně. Máta obsahuje fytoncidy, které zabraňují množení škodlivých baterií, nejznámější složkou máty je mentol – éterický olej, který působí antisepticky a anesteticky. Mentol snižuje nevolnost, rozšiřuje cévy, má protikřečové a protizánětlivé účinky, působí dobře i proti plísním. Máta obsahuje rutin. Zvyšuje imunitu. Působí dobře při kašli, uvolňuje dýchací cesty. Při trávení snižuje nadýmání, pálení žáhy, křeče střev, pomáhá při vylučování žluči. Snižuje krevní tlak, posiluje cévy. Mentolový olej může pomoci při migrénách. Máta je vhodná při onemocnění dýchacích cest, uvolňuje a zlepšuje dýchání. Při mořské nemoci, zvracení nebo závratích pomáhá vnitřně i zevně. Olej je vhodný na potírání při poštípání hmyzem nebo svědivých vyrážkách. Mentol osvěžuje ústa a odstraňuje zápach z úst, kloktání mátového čaje hojí dásně a záněty v ústech. Potírání mátovým olejem ulevuje při dně, revmatismu, artritidě, bolestech svalů, apod.
Kdy by se máta naopak pít ani jinak užívat neměla:
Na mátu může být alergie, obzvlášť pak u dětí do 3 let. Mátu by neměly užívat kojící ženy, protože snižuje produkci mléka. U těhotných žen by mohla vyvolat máta zvýšený tonus dělohy. Mátu by neměli užívat vnitřně lidé, kteří mají nízký krevní tlak a ti, kteří mají křečové žíly. Na obojí působí nepříznivě. Opatrní budou lidé s cukrovkou, obzvlášť pak na čerstvé listy např. v jídle, nápojích, protože mentol může reagovat s inzulínem.
Co se málo ví, že větší množství máty může působit jako antiafrodisiakum u mužů. Také se máta nesmí užívat, pokud berete homeopatika, protože jejich účinek vyruší, proto existují i zubní pasty bez mentolu při užívání homeopatik, např. Homeodent.
Jinak všichni známe nápoj Mojito, kterého hlavní součástí máta je. Dnes už existují i v ČR firmy, které se výhradně pěstěním máty zabývají, např. Máta Šárka…
Táňa

Pornatka kokosová

Pornatka kokosová (Wolfiporia extensa, Poria cocos)

Jednou z nejdéle požívaných hub čínské medicíny , u nás  málo známou léčivou houbou je Pornatka kokosová zvaná Fu Ling. Je to jedlá dřevokazná houba, která roste v Asii, nejčastěji v kořenech borovic. Svůj název dostala podle tvaru, který se podobá kokosovému ořechu.

Houba má silný protizánětlivý účinek, potlačuje otoky, obzvláště nohou. Posiluje imunitu a používá se v léčbě nádorů, jako ochrana tkání při chemoterapiích.  Snižuje hladinu tuků a cukru v krvi, takže prospívá diabetikům. Léčí záněty ledvin a odvodňuje, používá se i jako podpůrné léčivo při žloutence. Využití má při neurózách, zklidňuje palpitace. Působí dobře proti nespavosti. Léčí průjmy a zahlenění. Přidává se i do kosmetických výrobků, zlepšuje pleť, léčí dermatitidu. Kromě toho je to antiparazitikum.

Dříve se pornatkou léčila skleróza a také pohlavní nemoci. Pornatku můžete zakoupit jako léčivo v bylinkových prodejnách a e shopech.

Táňa

Troudnatec pásovaný

Troutnatec pásovaný (Fomitopsis pinicola)
je další zajímavou dřevokaznou houbou, která má léčivé účinky.
Roste i v našem podnebním pásmu na kmenech živých, ale i odumřelých stromů- jehličnatých i listnatých ( smrky, borovice, břízy, buky, olše, třešně….). Málokdo už dnes ví, že své jméno dostala houba kvůli troudu, kterým se dříve podpalovalo, používali ho kuřáci a také včelaři, kteří troudem vykuřovali úly proti chorobám včel. Dříve se používal troudnatec běžně i v medicíně, např. k zastavení krvácení nebo proti zimnici, což zaniklo s nástupem syntetických léků, dnes se kvůli rezistencím na některé látky zase začíná používat…
Houba obsahuje hlavně betaglukany, které aktivují makrofágy, ty umí pak pohlcovat v těle napadené buňky, viry a bakterie.
Houba se používá jako mírné antidepresivum, při léčbě Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby. Na Dálném východě ji dodnes kouří smíchanou s tabákem proti bolesti hlavy. Odvarem se vyplachují ústa při zánětu dásní a bolesti zubů. Snižuje horečku a krevní tlak. Pomáhá při virózách a nachlazeních všeobecně. Detoxikuje játra a hojí záněty v celém zažívacím ústrojí. Dnes se používá i k léčbě artritidy, autoimunitních onemocnění. Dobře funguje i u některých zánětů močového ústrojí. Pomáhá léčit šedý i zelený oční zákal.
Z troudnatce se používá odvar, kapky nebo sušené spory, např. jako kapsle, které se dají zakoupit.
Táňa