Archiv pro rubriku: Kočičí magie

Kočky a lidské povahy

Kočky a povahy lidí
V posledních dnes jsem si velmi silně uvědomila jednu věc o mých kočkách…
Mé kočky se volně pohybují po celém bytě. Podle nich přesně poznám, jaký klient nebo návštěva ke mně zrovna přišla…
Když hodný člověk s láskou ke zvířatům, okamžitě se alespoň jedna z koček probudí a jde dotyčného pozdravit, případně se pomazlit. Už tam si všímám, jak to lidé, kteří mají domácí mazlíčky nebo zvířata milují, udělají naprosto bezprostředně, že pohladí, pomazlí se. Když je člověk ve stresu nebo uspěchaný, má rozlítané energie, kočky se začnou honit a lítat (čím víc, tím víc hrozí houpání na lustru a tak). Když je unavený, jdou také podřimovat…Když přijde někdo kdo nemá vztah ke zvířatům nebo se jich bojí, určitě budou páchat nějaké zlomyslnosti…třeba o mou kamarádku, která nemá ráda kočky, se mé kočky s radostí otírají 🙂, polezou do kabelek, budou si lehat na boty, odložené věci, atd…
No a když přijde někdo s temnou duší, kočky zalezou do nejvzdálenějšího kouta a budou dělat, že tam vůbec nikde nejsou…🤣🧙‍♀️👀
T.
.

Kočky a jejich kouzelný svět

Kočky a jejich kouzelný svět
Pokud vám kočka olizuje ruce, obličej nebo vlasy, berte to jako kompliment, jako kdybyste patřili k “nim”…
Pokud si na vás kočka lehne, když vás vidí, znamená to, že vám důvěřuje a neočekává útok…
Lidé, kteří mají doma kočky, mají prokazatelně méně stresu a infarktů…
Kočky se považují za majitele domu, kde žijí s lidmi…
Když se o vás kočka otírá, značkuje si vás jako součást svého teritoria…
Kočka nikdy nemňouká na jinou kočku, tento zvuk používá pro komunikaci s lidmi…
Když má kočka úplně kolmo zvednutý ocas, znamená to, že je v pohodě…
Kočky věnují více pozornosti zpravidla ženám, protože nepoužívají tolik ostřejší tón hlasu…
Pokud vaše kočka onemocní a přestane se mýt, učešte a umyjte ji sami, aby neztratila chuť žít.
Tříbarevné kočky jsou výhradně samice, buď černá zrzavá a krémová (želvinky), nebo černá, zrzavá, bílá a krémová. Pokud je takto vícebarevný kocour, je většinou sterilní. Za kočky, které nosí štěstí jsou považovány kočky se znaky “kaliko”…
Kočky nerozumí trestu, ale chápou odměny, když něco udělají správně…
Kočky spí 16-18 hodin denně. Ale během spánku jsou ve střehu k jakémukoliv podnětu…
Kočky mají skvělé noční vidění…
Kočky zírající tam, kde my nic nevidíme, většinou vidí entity…
Kočka je mimochodník, jako velbloudi a žirafy…
Kočky se hned po jídle myjí. Je to instinkt přežití, aby predátoři necítili jídlo a ony se nestaly kořistí…
Kočky nesnáší vůni pomeranče a citrónu…
Předení koček slyšíme, když jsou spokojené, ale má i schopnost je uklidnit, když jsou nemocné nebo vystrašené…
Staří Egypťané, když jim zemřela kočka, si na znamení smutku vyholovali obočí…
Černé kočky mívají většinou klidnější povahu než kočky bílé, které bývají nervóznější…
Stejně, jako mají lidé otisky prstů, žádné dvě kočky nemají stejné nosní dírky…
Kočičí jazýček je tvořen malinkými háčky, které jim pomáhají oddělit krmivo. Proto je drsný na dotek s pokožkou…
Čokoláda je pro kočky toxická…
Většina bílých koček s modrýma očima je hluchá, pokud nemají jinou barvu očí…Gen hluchoty se označuje jako W (white), ale ne všechny bílé kočky jsou hluché…
Kočky slyší ultrazvukové frekvence, které lidé neslyší. Je to proto, že na těchto frekvencích komunikují hlodavci…
Rostliny, které kočky vzrušují, jsou šanta kočičí a kozlík lékařský….
Přeloženo z: Les a magie

Vílí kočka

Cat Sith, též psáno Cat Sidhe – Vílí kočka
Vílí kočka vypadá jako velká černá kočka s bílým flíčkem na hrudi. Podle legend v přízračné podobě straší na skotské Vysočině.
Říká se, že Cat Sith krouží kolem domu, kde je nebožtík. Snaží se k němu nepozorovaně dostat a ukrást jeho duši, takže kvůli této kočce se pořádaly tzv. “stráže u mrtvého”.
O Samhainu se pro Cat Sith nechávala na zápraží miska mléka, za což kočka dávala domu své požehnání. Lakomá hospodyně, která misku mlékem nedala, se ovšem dočkala nepříjemného překvapení – krávy jí naopak dojit přestaly.
Někteří též tvrdí, že Cat Sith je čarodějnice, která se proměňuje v kočku a škodí. Proměnit se v kočku a zase zpátky zvládne čarodějnice osmkrát. Po deváté už v kočičí podobě zůstane. Od této pověry se údajně odvíjí jiná – ta o devíti kočičích životech.
Ve velšském a francouzském folklóru nalezneme další vílí kočku – Cath Palug (též Cath Paluc, Cath Balug, Cath Balwg, Chapalu, Capalu, Capalus).
Byla to obří kočka – jedna ze tří potomků posvátné věštecké svině Henwen, která je některými autory ztotožňována, popř. spojována s Ceridwen. Tato kočka byla po svém narození hozena do moře, ale přežila a doplavala na ostrov Anglesey. Tam lovila a pojídala válečníky, dokud ji nezabil sir Kay, či podle jiných verzí sám král Artuš.
Jiná tradice ji spojuje s Mont du Chat (Kočičí hora) ve francouzské Savoji, poblíž Ženevského jezera, kde vílí kočka krále Artuše dokonce v boji v bažinách poblíž hory porazila.
Práce s Cat Sith je poněkud ošidná – konec konců, je to kočka. Ale je dobrou rádkyní, protože se umí pohybovat nenápadně a nic jí neunikne. Také je ochotná k úplatkům ve formě dobrůtek. Je to trickster – nejenže dostanete o co jste si řekli, ale dostanete PŘESNĚ to, o co jste si řekli.
Je velmi teritoriální a je skvělým strážným duchem místa. Ráda drápe čalouněný nábytek, takže není vhodná úplně jako strážkyně domova, ovšem přírodní svatyně jí vyhovují.
Z 12.století se dokonce zachovala báseň, kterou napsal irský mnich – pravděpodobně Sedulius Scottus – o svém kočičím mazlíkovi, kdy srovnává život kočky se životem učence.
Pangur Bán = cca “Bílý jedlík”

Kočky a duchové

Něco o kočkách…

Nedávno se mě na fcb profilu Můj život s kočkou ptala paní, jestli kočky mohou vidět “duchy”, případně na ně syčet, apod…Takže, od dob starověkého Egypta se kočky používají na ochranu obydlí i lidí, případně dříve také chrámů, v Egyptě byla dokonce kočičí bohyně Bastet – Bast.
Kočky dokáží spolehlivě odrušit “strašení”, fenomény jako poltergeisty, apod.Ne nadarmo měly na svou ochranu čarodějky černého kocoura na rameni…
Když máte pocit, že u vás doma něco není energeticky “v pořádku”, pořiďte si kočku. Nebo raděj dvě ..


Táňa Labovská

 

Kam by kočky neměly chodit…

Čarodějky, kočky a místa, kam by neměly chodit…

Jestli si přejeme, aby kočky na určitá místa na zahradě nechodily, neodcházely z pozemku, atd., pak je dobré zasadit tam například routu vonnou, kterou nasázíte podél plotu. Na podzim můžete routu sklidit a usušit. Další hezké rostliny, které odpuzují kočky, jsou například citronella, citronové muškáty, citronová tráva, eukalyptus nebo levandule.

Táňa

Kočky a středověk

Kočky a čarodějnické procesy

Čarodějnice jsou ve středověkých textech vylíčeny jako osoby, které uzavřely spojenectví s ďáblem, zřekly se křesťanské víry, vzývají ďábla jako svého pána, ve všem se podřizují jeho vůli. Čarodějnice podle představ lidí mohly ublížit na zdraví, rozvracet manželství, přivolávat zlé počasí a neúrodu, brát kravám mléko a škodit dobytku.
Jako prostředku užívaly vdechnutí, potření rukou nebo mastí, případně odvarů, připravovaných v čarodějnických kuchyních. Čas od času se musely čarodějnice scházet s ďáblem na určitých místech a skládat mu účty ze své činnosti. Na tyto schůzky zvané sabaty, konané na osamělých místech v noci, jezdily na košťatech potřených čarodějnou mastí. Ďábel vystupoval na těchto sabatech v podobě černého kozla nebo kocoura.
Už jen to, že jste ve středověku byli vlastníkem dvou černých koček, mohlo být důvodem k tomu, že jste byli udáni a souzeni pro čarodějnictví, protože se věřilo, že kočky – hlavně černé, jsou ďáblovým pomocníkem. Takže ne vždy byly kočky brány jako milá zviřátka…všude na venkově ve staveních i stájích byly kočky určitě velmi užitečné, ale…stačilo mít závistivé sousedy a mohli jste kvůli kočkám mít problém…

Táňa

Posvátné kočky

Plemena chrámových koček, které nesměly být chovány běžnými smrtelníky:

Barmská kočka – v 15. stol. žila v buddhistických klášterech

Posvátná chrámová kočka Birma – mystérium starověkých legend pochází z buddhistických chrámů Barmy

Kartouzská kočka Chartreaux – žila v klášterech kartuziánských mnichů

Japonský bobtail – se dostala do japonských klášterů s buddhistickými mnichy před 1000 let

Siamská kočka – posvátné plemeno

Kočky vidí neviditelný svět

Kočky vidí neviditelný svět

Kočky jsou považovány mnohými za mystický symbol díky svému elegantnímu a pružnému tělu, stejně tak svému „magnetizujícímu“ pohledu. Nyní nový výzkum ukázal, že kočky mají další důvod, proč jsou považovány za tajemné. Kočky totiž dokáží to, co jsme doposud jen tušili. Vidí svýma očima svět, který je lidským očím skrytý. Stejně jako některá jiná zvířata mají schopnost vidět UV světlo a dokáží tak vidět mnohem barvitější svět. Příroda je plná barev v UV spektru, ať už jde o květy rostlin či vybarvení ptáků. Kočky nejsou jediná zvířata, která mohou vidět UV. Stejně tak i psi, ježci, hlodavci, netopýři, lasice, včely či okapi mohou zachytit určitá spektra UV záření. Taktéž i někteří ptáci, ryby či plazi mohou mít citlivější zrak. Vědci se doposud domnívali, že savci nemohou UV vidět, protože nemají citlivé vizuální pigmenty a mají čočky, které brání vstupu záření do sítnice. Vizuální pigmenty absorbují světlo a mění ho v elektrický impuls přenášený nervovým buňkám. Nicméně nyní se prokázalo, že tyto pigmenty nejsou nezbytné pro vnímání UV. Místo toho přenáší u některých zvířat vlnové délky ultrafialového světla průhledné části oka jako rohovka a oční čočka. Díky tomu u koček vstupuje do rohovky mnohem více světla a může tak vidět více nejenom v noci. Tyto vědecké závěry vysvětlují, proč se kočky zajímají o běžné předměty, jako je třeba kousek papíru. Někdy jsou do papíru, textilií, přípravků na prádlo, šamponů či kosmetik přidávány chemické látky za účelem zvýšení lesku. Jakmile tyto optické vyjasňovače absorbují UV světlo, mohou vypadat odlišně v očích zvířat citlivých na UV. Podobný princip funguje někdy dokonce i u lidí. Někteří pacienti, kteří prodělali operaci šedého zákalu, též mohou vidět UV – ale většina nikoliv. Kočky tak mohou vidět mnohem bohatší a pestřejší svět než je nám lidem dostupný. Navíc je o kočkách známo, že mohou nahlédnout do astrálního světa a alternativních dimenzí. Na potvrzení takových závěrů od vědy si ovšem ještě zajisté dlouho počkáme, neboť věda je za mystikou vždy mnoho mílových kroků pozadu.

 

Freya

Freya – bohyně
 
Freya je jednou z nejznámějších severských bohyň. Pocházela z rodu Vanů, který proslul magií. Měla bratra – dvojče, který se jmenoval Frey. Freya je bohyně úrody, nevázané lásky, krásy, magie, koček a války. Modlili se k ní a uctívali ji všichni věštci, čarodějky. Tradovalo se, že jezdí na Zem v kočáře taženém kočkami, vybírá si nejkrásnější muže za milence a pak jim pokyne a zase odjede na své panství, k bohu Ódinovi, který byl jejím manželem. Od jejího jména je odvozeno slovo frivolní a také název dne – Friday….den Freyi…
Táňa