Ginkgo biloba

Ginkgo biloba
Ginkgo je strom, který jak jediný svého druhu přežil dodnes a vyskytoval se už v druhohorách. Nejvíce roste v Asii a Jižní Americe, jinak po celém světě v botanických zahradách. Nejvíce je strom ceněný v Číně a Japonsku, kde je nazýván stromem moudrosti. Básník Johann Wolfgang Goethe byl tak inspirován jeho krásou, že napsal báseň „Ginkgo biloba“…
Strom může dosáhnout výšky až 30 metrů a jeho listy mají krásný tvar vějíře. Strom je dvoudomý, jeho plody jsou jedlé, ale mají nepříjemný zápach. Semena se používají v potravinářství do polévek a omáček, mají nakyslou chuť. Nejvíce se ze stromu ale využívají listy, které jsou léčivé. Prokázané léčivé vlastnosti: ginkgo pomáhá odstraňovat volné radikály z těla, snižuje hladinu cholesterolu, normalizuje krevní tlak, posiluje cévní stěny, pomáhá předcházet rakovině, stimuluje buněčný metabolismus, má antihistaminový účinek, snižuje zánětlivé reakce a má antivirový účinek .Rostlina se nejvíce využívá k léčení těchto onemocnění: poruchy krevního oběhu, sklon k trombózám, bolesti hlavy a závratě, sklerotické změny, diabetes, sexuální dysfunkce, nespavost, deprese, onemocnění ledvin, astma, zlepšování sluchu a paměti. Ginkgo se využívá i v kosmetice. Rostlinný extrakt se často přidává do mastí, pleťových vod, krémů a šamponů, protože pomáhá vyhlazovat vrásky na obličeji, zabraňuje stárnutí pokožky související s věkem a také obnovuje poškozenou strukturu vlasů.
Přípravků z ginkga dostupných na našem trhu je opravdu mnoho, od kapslí, tablet, mletého prášku, po listy samotné. Čaj připravíme tak, že čajovou lžičku drti zalijeme horkou vodou. Nebo můžeme prášek z listů spolknout a zapít.
Ginkgo byste ale neměli užívat, pokud jste alergici, máte špatnou srážlivost krve, onemocnění trávicího traktu, nedoporučuje se užívat dětem do 12 let, těhotným a kojícím ženám. Neměli byste ho užívat před operací nebo při užívání léků na ředění krve. V těchto uvedených případech, než začnete užívat jakékoli produkty z ginkgo biloby, měli byste se poradit se svým lékařem.
Táňa