Kolokázie jedlá

Kolokázie jedlá, Taro (lat.Colocasia esculenta)
Kolokázie je jednoděložná rostlina z čeledi áronovitých. Patří mezi hodně staré kulturní plodiny. Jejím domovem je hlavně Asie, Polynésie, Indonésie a v dnešní době se pěstuje i v Africe. Je to rostlina s velkou hlízou, která může dosahovat váhy až 5 kg (v našich podmínkách, co jsem viděla, se podobá červené řepě a je i tak velká). Taro je trvalka. Při pěstování potřebuje velkou vlhkost, v přirozeném prostředí roste kolem řek, apod. Potkat ji můžeme i jako okrasnou rostlinu v květináčích, protože některé její variety mají hodně okrasné listy, kvete jako kala.
Hlízy jsou jedlé a používají se do jídel i nápojů. Kolokázii je možné vařit, sušit a rozemlít, péct. Po vaření hlízy změknou a jsou rosolovité ( hodně škrobu). Z hlíz se vyrábí škrob jako z brambor. Jídel se dá připravit hodně, od kaše, do míchaných zeleninových jídel, do sladkých dezertů, apod. Z mladých listů se dělá špenát, obsahují hodně kyseliny šťavelové, takže příprava jako u běžného špenátu…
Čerstvé hlízy se nesmí jíst, musí se vařit nebo péct. Pečené chutnají trochu jako jedlé kaštany a jsou vhodné třeba k masu…
Z vařených hlíz je chutný zeleninový salát, uvařené hlízy nakrájet na kostičky nebo nastrouhat na hrubém struhadle a přidat třeba sterilované fazolky, mrkev, celer, ochutit pepřem, osolit, přidat něco zeleného, třeba petržel nebo listy celeru, přimíchat trochu majonézy nebo jogurtu.
Jinak na Amazonu můžete sehnat prášek Taro, ze kterého se dělají nápoje, u nás jsem neviděla…
Kolokázie úžasně zlepšuje trávení, snižuje hladinu cukru v krvi, je prevencí proti některým druhům rakoviny, zlepšuje stav kůže, podporuje celkově imunitu, zlepšuje krevní oběh, harmonizuje krevní tlak, pomáhá preventivně proti onemocnění srdce.
U nás se dá koupit ve větších supermarketech a nejčastěji ji najdete v asijských obchodech s potravinami.
Táňa