Jidášovo ucho

Jidášovo ucho, Boltcovka bezová, slov. Uchovec bazový, čínsky Mu Er (Auricularia)
Jidášovo ucho je druh smrže, který se používá k jídlu a léčení po staletí, k léčení hlavně v čínské medicíně. Roste na bezech, bucích a vrbách, prakticky na všech listnatých stromech. Nejlepší pro sběr je na konci léta a na podzim, ale najít se dá celý rok. Nejlépe je sbírat želatinové plodnice na bezu černém. Houba má tvar ucha nebo mušle a je velká cca 3-10 cm, barvu má od hnědé po olivově zelenou, záleží, na čem roste.
Jidášovo ucho je vhodné užívat při vysokém krevním tlaku, kornatění cév (arteroskleróza), zlepšuje srdeční činnost, pomáhá při bolestech žaludku, zubů, krvácejících hemoroidech, potížích při močení, při průjmu, posiluje psychiku. Posiluje imunitu, proto se používá k léčení po operacích, porodech, u starých lidí. Zlepšuje stav pleti a vlasů. Houba se zkoušela využít i v kosmetickém průmyslu do pleťových krémů.
Na přípravu jídel se používají houby čerstvé i sušené, dají se běžně koupit. Sušené je třeba před přípravou na cca 30 minut namočit do vody.
Odvar z houby se používá jako léčivý čaj (vařit 1-2 hodiny), houbu samotnou pak můžeme sníst. Nebo se nakládá do vinného octa, užíváme 1 lžičku denně. Pro léčení se dají běžně koupit kapsle, např. od firmy Mycomedica.
Táňa