Lopuch (Arcticum)

Lopuch (Arcticum)
Dnes jsem viděla lopuch, známe ho všichni z dětství, kdy jsme po sobě házeli jeho lepivé kuličky, které se chytají na oděv a na srst zvířat.
Lopuch je dvouletá rostlina a pochází z Evropy a Severní Asie, dnes roste i v Severní Americe. V Japonsku rostlině říkají „Gobo“ a pěstují jako zeleninu (kořeny a mladé listy). Jako léčivka se používají kořeny lopuchu, které jsou zelenohnědé a velmi dlouhé. K léčení se používají od starověku. Odvar z kořene čistí krev, posiluje lymfatický systém, je to diuretikum (podporuje tvorbu moči), zlepšuje pokožku a hojí ekzémy, snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá při artritidě a osteoporóze, léčí zvětšenou slezinu, rostlina obsahuje arctigenin, který zabíjí rakovinné buňky a blokuje šíření metastáz.
Kloktání odvaru pomáhá při angíně. Hlavní využití lopuchu je ale to, že lopuchový odvar nebo olej se odedávna používá při vypadávání vlasů, podporuje růst nových. U nás se lopuchový olej užíval na vlasy ještě cca do 60. let minulého století poměrně hojně a byl běžně v drogeriích v prodeji, na východě od nás se užívá dodnes, dokonce i v kadeřnictvích. Obklad na vlasovou pokožku se dělá tak, že si vlažný olej natřete na vlasy i pokožku, zabalíte např. do šátku a necháte delší dobu působit, např. hodinu. Pak vlasy běžně umyjete. Jestli chcete raději použít odvar, spláchněte si s ním po umytí vlasy.
Pokud budete lopuch vnitřně užívat, koupíte si sušený kořen, je dobré ho nechat chvíli namočit do studené vody a pak teprve vařit.
Obrázek: Lopuch menší
Táňa