Hadinec obecný

Hadinec obecný- Echium vulgare
Nedávno jsem potkala hadinec. Je to bylinka, která původně rostla ve Středomoří, ale odtud se rozšířila do celé Evropy, severní Afriky a na Kavkaz.
Dříve byla velmi oblíbenou a ceněnou bylinkou, jak je patrno z názvu, používala se proti hadímu uštknutí a proti uhranutí a uřknutí.
Má silné dezinfekční účinky, ničí většinu virů, bakterií, plísní, parazitů.
Měla by se užívat opatrně, protože má sedativní účinky.
Dříve se používala při závažných onemocněních jako je černý kašel, TBC, astma, protože pomáhá uvolňování a vylučování hlenů.
V lidovém léčitelství se používala proti epilepsii.
Rostlina opravdu čistí krev a dokáže neutralizovat hadí i včelí jed, od toho český název hadinec, údajně i proto, že jeho květy připomínají vyplazený hadí jazyk
Zevně se používá jako obklady při křečových žilách, revmatismu, dně, poškození svalů nebo šlach a na modřiny, od toho její východní název – siňjak – česky modřina.
Hadinec má velmi silné účinky a proto ho nemohou užívat děti do 15 let, těhotné a kojící ženy, lidé trpící selháním ledvin, jater a srdce a ti, kteří na něj mají alergii. Užívat se může jen krátkou dobu.
Odvar: 1 polévková lžíce se vaří ve ¼ litru vody. Užívat vnitřně se může 1 polévková lžíce odvaru při jídle denně. Při použití na vnější obklady (modřiny, bolesti kloubů a šlach, otoky při dně) je třeba vařit trochu déle. Obklady by neměly zůstat na kůži dlouho.
Tinktura: 5 gramů zalijeme 50 ml lihu. Uchovávejte 15 dní na tmavém místě, denně protřepávejte. Pijí se 1-2 kapky po jídle, dvakrát denně. Zevně používejte jako mazání při kloubních onemocněních.
Vinná tinktura: 50 gramů byliny zalijeme litrem suchého vína. Uchovávejte 20 dní na tmavém místě, denně protřepejte. Pak přecedit a slít, vařit deset minut na mírném ohni. Pít se může 25 ml až třikrát denně.
Táňa