Skřítek – Duch dvora – Dvorovoj

Dvorovoj (rusky Дворовой)

je slovanský duch dvora. Byl spojován s pozemkem usedlosti, chlévem pro dobytek a se stájemi. Dvorovoj je podobný domácímu duchu domovojovi, i když je méně dobrotivý. Dvorovoj byl považován za nebezpečnějšího než domovoj, protože mohl představovat hrozbu pro hospodářská zvířata, zejména pro zvířata s bílou srstí.
Také byl chápán jako jedno z divokých zvířat, která žila na dvoře vedle domácích zvířat. Jeho nejčastějšími “ztělesněními” byly lasička a nejedovatý (často bílý) had, kteří nacházeli úkryt pod verandou nebo v jiné části dvora. Ve Smolenské oblasti v Rusku byl dvorovoj vnímán jako had s hlavou kohouta a kohoutím “hřebínkem”. Ve Vladimirské oblasti v Rusku lidé zavěšovali na dvůr větev borovice nebo smrku s hustým jehličím jako “domeček” pro dvorova. Tomuto domku z větví se říkalo “matka”, “matošnik”, “maternik”, “čapka” (čepice) nebo “kurinaja lapa” (kuří noha).
Podle některých je důvodem, proč se dvorovoj může zdát nepřátelský vůči lidem, že jeho hlavním zaměstnáním je péče o domácí zvířata a ne o lidi. Zároveň se dvorovoj nechová ke všem zvířatům stejně. “Přátelit” se s ním může pouze pes a kozel. Ptáci jsou mimo jeho dosah a nepodléhají jeho moci. Pokud se mu však nějaké zvíře nelíbí (obvykle zvíře určité barvy), každou noc ho trápí. Občas také splétá koňům hřívy.
Aby zlého dvorovoje zastrašili, zavěšují někteří statkáři ke stropu stodoly mrtvou straku, protože se věří, že dvorovoj tohoto ptáka nesnáší. Toto kouzlo nicméně funguje jen dočasně – není dobré dlouho uchovávat ve stodole mrtvé ptáky! Nejlepším způsobem, jak dvorovoje uklidnit, bylo vyhýbat se chovu zvířat barvy, kterou dvorovoj “neměl rád”, nejčastěji bílých koček, bílých psů a světle šedých a bílých koní.