Máta peprná

Máta peprná (Mentha piperica)
Máta je bylina všestranného použití. Pochází pravděpodobně z Anglie a roste v mírném podnebním pásmu. Současná máta peprná je již uměle vyšlechtěná z máty klasnaté a vodní máty. V bylinkářství je známá pro své baktericidní a uklidňující vlastnosti. Máta se užívá kosmetice, vaření, bylinkářství i oficiální medicíně. Máta obsahuje fytoncidy, které zabraňují množení škodlivých baterií, nejznámější složkou máty je mentol – éterický olej, který působí antisepticky a anesteticky. Mentol snižuje nevolnost, rozšiřuje cévy, má protikřečové a protizánětlivé účinky, působí dobře i proti plísním. Máta obsahuje rutin. Zvyšuje imunitu. Působí dobře při kašli, uvolňuje dýchací cesty. Při trávení snižuje nadýmání, pálení žáhy, křeče střev, pomáhá při vylučování žluči. Snižuje krevní tlak, posiluje cévy. Mentolový olej může pomoci při migrénách. Máta je vhodná při onemocnění dýchacích cest, uvolňuje a zlepšuje dýchání. Při mořské nemoci, zvracení nebo závratích pomáhá vnitřně i zevně. Olej je vhodný na potírání při poštípání hmyzem nebo svědivých vyrážkách. Mentol osvěžuje ústa a odstraňuje zápach z úst, kloktání mátového čaje hojí dásně a záněty v ústech. Potírání mátovým olejem ulevuje při dně, revmatismu, artritidě, bolestech svalů, apod.
Kdy by se máta naopak pít ani jinak užívat neměla:
Na mátu může být alergie, obzvlášť pak u dětí do 3 let. Mátu by neměly užívat kojící ženy, protože snižuje produkci mléka. U těhotných žen by mohla vyvolat máta zvýšený tonus dělohy. Mátu by neměli užívat vnitřně lidé, kteří mají nízký krevní tlak a ti, kteří mají křečové žíly. Na obojí působí nepříznivě. Opatrní budou lidé s cukrovkou, obzvlášť pak na čerstvé listy např. v jídle, nápojích, protože mentol může reagovat s inzulínem.
Co se málo ví, že větší množství máty může působit jako antiafrodisiakum u mužů. Také se máta nesmí užívat, pokud berete homeopatika, protože jejich účinek vyruší, proto existují i zubní pasty bez mentolu při užívání homeopatik, např. Homeodent.
Jinak všichni známe nápoj Mojito, kterého hlavní součástí máta je. Dnes už existují i v ČR firmy, které se výhradně pěstěním máty zabývají, např. Máta Šárka…
Táňa