Troudnatec pásovaný

Troutnatec pásovaný (Fomitopsis pinicola)
je další zajímavou dřevokaznou houbou, která má léčivé účinky.
Roste i v našem podnebním pásmu na kmenech živých, ale i odumřelých stromů- jehličnatých i listnatých ( smrky, borovice, břízy, buky, olše, třešně….). Málokdo už dnes ví, že své jméno dostala houba kvůli troudu, kterým se dříve podpalovalo, používali ho kuřáci a také včelaři, kteří troudem vykuřovali úly proti chorobám včel. Dříve se používal troudnatec běžně i v medicíně, např. k zastavení krvácení nebo proti zimnici, což zaniklo s nástupem syntetických léků, dnes se kvůli rezistencím na některé látky zase začíná používat…
Houba obsahuje hlavně betaglukany, které aktivují makrofágy, ty umí pak pohlcovat v těle napadené buňky, viry a bakterie.
Houba se používá jako mírné antidepresivum, při léčbě Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby. Na Dálném východě ji dodnes kouří smíchanou s tabákem proti bolesti hlavy. Odvarem se vyplachují ústa při zánětu dásní a bolesti zubů. Snižuje horečku a krevní tlak. Pomáhá při virózách a nachlazeních všeobecně. Detoxikuje játra a hojí záněty v celém zažívacím ústrojí. Dnes se používá i k léčbě artritidy, autoimunitních onemocnění. Dobře funguje i u některých zánětů močového ústrojí. Pomáhá léčit šedý i zelený oční zákal.
Z troudnatce se používá odvar, kapky nebo sušené spory, např. jako kapsle, které se dají zakoupit.
Táňa