Modřín opadavý

Modřín opadavý (Larix decidua)

Modřín je unikátní strom. Je to jediný listnatý strom mezi všemi jehličnany. Je dlouhověký,  jeho stáří může dosáhnout až 800 let. Je schopen odolat silným mrazům. Dorůstá do výšky až 40 metrů.

Jako léčivo se používá jehličí,  pryskyřice, výhonky, pupeny i dřevo stromu.

Modřín zlepšuje látkovou výměnu, zpevňuje cévní stěny, urychluje hojení ran, odstraňuje horečku, zmírňuje záněty, ulevuje při bolesti, podporuje imunitní systém a zabraňuje vzniku nádorů. Modřín je účinný při žloutence, dně, astmatu, myalgii(bolesti svalů), bronchitidě, revmatismu, nachlazení, onemocnění ledvin.

Na Dálném východě se používají výhonky z modřínu k léčbě boreliózy.

Z čerstvého jehličí se mohou dělat saláty nebo odvar. Odvar z jehličí je užitečný například při nachlazení, zácpě, krvácení dásní. Návod: na 20 g čerstvých jehliček se nalije do 200 ml studeného mléka, vaří se 8 minut, odstát 1 hodinu, přecedí se. Užívají se 3 polévkové lžíce denně, půl hodiny před jídlem.

Pryskyřice se používá  při revmatismu, neuralgii, myalgii. Také se využívá do mastí u zánětů dýchacích cest. Při kašli, bronchitidě a některých plicních onemocněních se používá k inhalaci.

Modřín se nesmí užívat v případě alergie na jehličnany, v těhotenství, při vředových onemocněních. Také není možno užívat těsně po infarktu, mrtvici, při těžkých nervových onemocněních.

Táňa