Ádžvan

Ádžvain (Ajwan)- Koptský kmín (Ammi copticum)
Koření, které najdete v každé indické domácnosti, je indický kmín, ádžvain. Semena jsou barevná od světle zelené po hnědou. Všechny části této rostliny velmi silně voní. Semínka mají hořkou a štiplavou chuť podobnou oreganu a pro svou silnou vůni se často přidávají do kari a nakládané zeleniny, masaly, sype se do chlebového těsta před pečením a přidávají se do ovocných pokrmů. Ádžvain plní dvojí roli – ochucení a je léčivý.
Ájurvéda uvádí, že semena podporují správné trávení. Zmírňují nepříjemné pocity v břiše spojené s trávením. Také zvyšují chuť k jídlu.
V ajurvédských receptech se pečou semínka ádžvanu. A to proto, že se výrazní jejich vůně a chuť. Nebo se smaží na ghí nebo másle.
Semínka jsou bohatá na vlákninu, minerály, vitamíny a antioxidanty. Mohou se žvýkat syrová nebo přidat do vody nebo čaje, abyste z nich dostali maximum.
Na co všechno je ádžvan vhodný:
1. Rychlá úleva od pálení žáhy a zažívacích potíží
Jedním z nejdůležitějších účinků adžvanu je, že posílí žaludek. Tiší zažívací potíže. Aktivní enzymy semen pomáhají trávení tím, že podporují sekreci žaludečních šťáv.
V ajurvédských receptech se uvádí proto pálení žáhy recept:
Vezměte 1 lžičku kmínu a 1 lžička adžvanu, přidejte 1/2 lžičky sušeného mletého zázvoru . Směs krátce svařte a pijte denně (jak silný si uděláte odvar, je na vás- tedy kolik vody přidáte)
2. Nachlazení
Lžičku semínek a palmový nebo třtinový cukr svařte s vodu a pijte 2 x denně, zahřejte ji a vezměte 2 lžičky. dvakrát denně. Pomáhá i při astmatu a bronchitidě.
Chcete-li zmírnit bolesti hlavy, migrény, mějte semena v látkovém pytlíčku a vdechujte jeho vůni nebo si ho vložte pod polštář.
3. Na bolest zubů a ucha
Pro rychlou úlevu od bolesti zubů si vypláchněte ústa směsí teplé vody, soli a 1 lžičky prášku z adžvanu. Vykuřování adžvanem dokáže ulevit bolavým zubům. Olej ze semen kápnutý do ucha pomáhá při zánětech.
4. Na čištění ran
Thymol v semenech působí jako silný fungicid a germicid (protiplísňové a baktericidní účinky). Proto se drcená semena aplikují v okolí ran, aby se zabránilo infekci.
5. Voda Oma
Voda Oma, je ájurvédským léčivem pro ženy. Léčí potíže se zažíváním u těhotných žen čistí dělohu a žaludek a řeší problém nepravidelné menstruaci. Oma voda se také často podává kojencům, aby se snížila tvorba větrů, které jim způsobují problémy. Chcete-li připravit tuto vodu, vařte 2 lžičky pražených semen ve vodě. Tuto směs sceďte a vypijte. Můžete přidat 1 lžičku medu pro chuť. Voda Oma podporuje metabolismus, spaluje tuky a tím pomáhá při hubnutí.
6. K zastavení šedivění vlasů
Semínka pomáhají zastavit předčasné šedivění vlasů. Pro přípravu směsi potřebujeme kari listy(dají se koupit i u nás) , rozinky, třtinový nebo palmový cukr a semínka adžvanu do jednoho šálku vody a vařte. Pijte jednu sklenici této směsi každý den.
7. Repelent proti komárům
Smíchejte hořčičný olej se semínky, naneste na kousky kartonu a zavěste do rohů místnosti. Použití tohoto koření jako repelentu zanechá váš domov voňavý nádherně odlišný od komerčních repelentů proti komárům.
8. Čištění pleti
Ájurvédští lékaři tvrdí že prášek ze semen adžvanu je účinný k zesvětlení jizev po akné. Naneste pastu ze semen a vody na postižené místo po dobu 10-15 minut a poté smyjte.
9. Artritida
Adžvan má dvě vlastnosti, které pomáhají bojovat s artritidou. Antibakteriální vlastnosti, které snižují zarudnutí a zánět a analgetické vlastnosti, které tiší bolest a otoky. Jako domácí lék si můžete na klouby aplikovat pastu z drcených semínek, nebo namočit hrst semínek do lázně s horkou vodou.
Přeložila jsem z RJ z časopisu Vidžaj
T.