Maca peruánská

Maca peruánská (Lepidium meyenii)
Dar Virakoči – tak se přezdívá rostlině Maca peruánská. Podle legendy ji daroval bůh Virakoča, který tak chtěl ulehčit už tak těžký život indiánů v peruánských Andách. Maca se tak stala jednou ze složek jejich stravy, spolu s quinoou a masem z lam. Maca jim dodávala energii, vitalitu, potřebné živiny a především i něco navíc, čím si chtěl Virakoča udržet silné rodové linie v těchto oblastech. Maca totiž působí i na libido. Ženy v těchto oblastech ji jedí k udržení dlouhé plodnosti a vitality.
Peruánské Andy, nehostinné místo s horami sahajícími až k nebesům. Co by zde mohlo růst? Nic moc, až na Macu. Ta se běžně pěstuje na náhorních plošinách ve výšce kolem 3000-4500 metrů nad mořem. Je tak nejvýše pěstovanou rostlinou na světě. Dokonce i překlad slova Ma-Ca v originálním znění znamená v překladu – z výšin pocházející dobrá strava, která posiluje. Jak jsme si již zmiňovali, Maca peruánská, nebo Řeřicha peruánská, sloužila jako potrava. Poskytovala energii, ochranu organismu před náhlými výkyvy počasí, nedostatkem kyslíku vlivem velké nadmořské výšky a tak dále. Bojovníci ji dokonce pojídali během válečných výprav, aby si tak udržovali svou vitalitu a vůli k boji.
Vzhledem k podmínkám, které tyto oblasti mají – prudké změny počasí, zima, a další, se Maca přesídlila pod zem. Nad ni vyrůstá pouze pár listů, které jsou uskupeny v růžici. Listy jsou poléhavé a až 15 centimetrů dlouhé. Kvete a plodí jednou do roka, bílo-krémovými květy. Výsledkem je plod s lehkým a nevelkým semenem uvnitř. Nás nejvíce zajímá kořen. Je velký cca 2-8 centimetrů v průměru a připomíná řepu. Celkem existuje několik botanických druhů. Liší se především barvou kořene. Může být bílý, žlutý, hnědý, ale i fialový. Kořen se buď jí, dělá se z něj odvar, nebo se suší a mele na prášek. každá z možností je účinná a osvědčená stovkami let užívání.
Jak už bylo řečeno, nejvíce účinných látek je právě v kořeni. Za podstatné můžeme považovat především vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Dále také stopové prvky a minerály – fosfor, měď, draslík, vápník, železo, zinek a další. Jedny z nejpodstatnějších látek jsou však aminokyseliny. Naše tělo si dokáže mnoho látek vyrobit samo, nikoli však tyto aminokyseliny. Proto se spoléhá, že je budeme přijímat v potravě. Další důležité látky jsou například přírodní steroly, saponiny, mastné kyseliny a jiné.
Maca je adaptogen. Jedná se o látku, která dokáže účinkovat jak na naši psychickou stránku, tak i na tu fyzickou. Je dobře známo, že Maca dodává ztracenou energii a vitalitu. Dokáže stimulovat náš imunitní systém, posilovat obranyschopnost a vlivem antioxidantů i bojovat s volnými radikály. Zároveň přírodní saponiny účinkují na hormonální skladbu, což ocení mnoho s nás. V poslední době je Maca zkoumána kvůli mnoha různým účinkům.
Vedlejší účinky
Jediné skupiny, které by měly užívání konzultovat s lékařem, jsou těhotné a kojící ženy.
Dávkování
Maca prášek z kořene má denní dávku 2-4 gramy 2x denně (cca 1 čajová lžička). Je však lepší začít nejdříve s nižšími dávkami, které se postupem času navýší.
Užívání macy
Prášek lze bez problémů rozmíchat ve vodě a vypít. Ideální množství vody nebo jiné tekutiny je 200 mililitrů. Můžeme ho však i přidat do pokrmů typu jogurt, smoothie a další.
Maca a Vesmír
Důležitost a účinky Macy lze vydedukovat i z faktu, že slouží jako doplněk stravy kosmonautů na vesmírné stanici ISS. Doplňuje jim energii a dodává živiny, které potřebují…
Autor neznámý