Kardon (Le cardon)

Přátelé, při rozhovoru s mojí francouzskou částí rodiny,  jsem se ptala, co vaří a nemohly jsme se domluvit, co to je, až později jsem pochopila, ale v Čechách není kardon prakticky vůbec známý, tak něco o něm….

Kardon, francouzsky Le cardon

je zelenina (podobná mangoldu, ale může dorůstat až do výšky 2 metrů), její dřevité stonky, jakmile jsou zbaveny listí a nití v řapících,  jsou velice chutným  jídlem oblasti v okolí Lyonu a ve Švýcarsku v oblasti Ženevy.  Kardon patří do rodiny artyčoků, často ho zaměňují s mangoldem, který je spíš podobný řepě.  Omyl vznikl tak, že se jedí jak mangoldová, tak kardonová žebra (řapíky) a recepty na vaření jsou podobné. Rozdíl je v tom,  že listy  mangoldu jsou jedlé, ale není tomu tak u kardonových listů.

Kardon se vysazuje v květnu přímo na záhony. O čtyři měsíce později je rostlina již 1,5 metru vysoká. Velké listy se širokými masitými řapíky se pak začínají bělit (aby byly křehké), což prakticky znamená, že se spodek rostliny zabalí, aby byl chráněn před světlem.  Sklizeň probíhá na podzim, pět až šest měsíců po zasetí. Když se blíží mrazy, kardony jsou vytaženy, zabaleny do velkých svazků a uloženy ve sklepě chráněné před světlem.

Nejčastěji se kardon jí blanšírovaný, žebra se vaří ve slané vodě vařit  nebo  restovaná, se smetanovou bešamelovou nebo  masovou omáčkou či kuřecí omáčkou … gratinovaná, jako omelety, atd. Kardon se také prodává ve slaném nálevu.

Předkem kardonu a artyčoků je divoký kardon z oblasti Středomoří, který do Francie přinesli starořímští vojáci a ve středověku se jeho pěstováním zabývali hugenoti. Dnes se jeho produkce odhaduje na cca 450 tun.

No a jeden recept:

Gratinovaný kardon

Porce pro 4 osoby:

3 kg kardonu, 2 citrony, hladká mouka, máslo, bílé víno, strouhanka, sůl, pepř.

Příprava: žebra(řapíky) nakrájená na kousky vhoďte do umyvadla s citronovou vodou (1 citron), aby neztmavla. V hrnci přiveďte litr a půl osolené a citronové vody (druhý citron) k varu po přidání do vody rozmíchané 2 lžíce mouky. Vložte kardony do hrnce, přidejte máslo a vařte dvě hodiny na mírném ohni bez pokličky. Připravte si jíšku a zalijte ji bílým vínem. Kardon scedíme, dáme do zapékací misky, polejeme omáčkou a po pokrytí strouhankou vložíme do trouby.

Táňa