Muškátový ořech

Muškátovník pravý (Myristica fragrans)

Muškátovník pochází z Dálného východu a pěstuje se v tropech. Známý je z indické a čínské medicíny. Do Evropy se dostal až s kolonizací. Muškátovník je strom vysoký 6 – 9m. Léčivé a jako koření jsou jeho plody a oplodí. To známe jako koření – plody – muškátové ořechy, oplodí pod názvem muškátový květ. Muškátový květ je součástí směsi koření garam masala. Ořech se používá do masových směsí, polévek (třeba cibulačky), špenátu, atd..
Léčivé účinky: používá se k léčení potíží s trávením – při nadýmání, nechutenství, špatném zažívání, zvracení, průjmech, úplavici, k léčení astmatu, ledvin, zánětu slinivky. Sráží horečku a pomáhá při tachykardii, nespavosti.
Muškátový oříšek obsahuje psychotropní složky a ve středověku se používal k léčení mentálních poruch. Jeho max. denní dávka je 250 mg, pak se můžete otrávit, což prý bylo ve středověku častým jevem.
Nesmí používat těhotné a kojící ženy a osoby s epilepsií.
V magii se muškátový ořech používá jako vykuřovadlo při věštění a kouzlech lásky. Věřilo se, že muškátový ořech nošený na těle tak, aby se dotýkal kůže, probouzí jasnozřivost a působí proti revmatismu. Ořech nošený 2 dny v podpaží a pak rozdrcený a přidaný do nápoje milované osoby prý zaručí nehynoucí lásku…

Táňa

Photo from ARKive of the Nutmeg (Myristica fragrans) – http://www.arkive.org/nutmeg/myristica-fragrans/image-G34275.html