Mochna husí

Mochna husí (Potentilla anserina)
 
Mochna je drobná poléhavá bylinka se žlutými květy, která roste prakticky na celém světě, ponejvíce jí najdete na březích rybníků, na návsích, na mezích, apod… Husí je proto, že jí milují husy a kachny v krmení, např. s otrubami…V tomto období se sbírá její nať s květy (i bez nich). Často ji používají rybáři do svých zaručeně tajných receptů na těsta na návnadu.
Mochna je skvělá první pomoc při nachlazeních, rýmách, když na vás jde viróza, dokáže snížit horečku, odhleňuje. Vyplachování úst pomůže při zánětu dásní a aftech. Pomáhá při menstruačních bolestech, bolestech hlavy a osvědčila se i při kocovině. Z mochny se dělá jak tinktura, tak čaj. Tinktura – 1 lžíce čerstvé mochny na 250 ml kvalitního alkoholu(např. vodka, režná), ponechat v alkoholu cca 14 dnů, pak přecedit. Čaj – na čtvrtlitrový hrnek 1 pol. lžíce sušené bylinky. Vypít ale můžete max. 2 hrnky denně.
No a něco z magie – mochna je u čarodějek velmi oblíbená, je to bylina Bohyně, byla součástí “létacích mastí”, pověšená doma chrání dům před úderem blesku a černou magií, bylina položená pod postelí nebo polštářem spolehlivě odhání noční můry a ženám by měla ukázat ve snu budoucího partnera. Přidává se do očišťujících koupelí před rituály a i se s ní vykuřuje z toho samého důvodu. Popíjení čaje z mochny údajně dokáže změnit člověka k dobrému a odstraní nebo zmírní jeho špatné vlastnosti….Tak vyzkoušejte!
Jo, ps. existuje více druhů mochny, ale léčivé jsou všechny, ale ne ty šlechtěné keřovité odrůdy, co rostou v parcích!
Táňa