Černá ředkev

Černá ředkev (Raphanus sativus niger)

Černá ředkev je chutná zelenina, ale také účinná léčivá rostlina. Konzumuje se kořen – bulva.
O jejím původu se spíš spekuluje, protože první zmínky jsou ze starověké Číny i z Egypta, kde se pěstovala již před 4. tisíci lety. Dochované informace ukazují na to, že se černou ředkví stravovali ponejvíce otroci.
Černá ředkev obsahuje víc vitamínu C než citrony. Také vysoké množství vitamínu E, B1, B2 a B6. Z minerálů železo, draslík, fosfor, měď, síru a vápník. Má antibiotické účinky. Důležitou složkou jsou silice obsahující síru. Těm vděčí ředkev za svou chuť a za svůj blahodárný vliv na naše játra. Tyto silice najdeme ve všech ředkvích či ředkvičkách, avšak v černé ředkvi je jí největší množství.
Ředkev je vhodná pro všechny, kteří trpí nedostatečnou funkcí jater a následnými bolestmi hlavy, zvýšenou únavou, páchnoucím dechem, trávicími obtížemi, potahem na jazyku. Ředkev je vhodné jíst z léčivých důvodů při změně ročních období (hlavně na podzim a na začátku jara), kdy jsou játra zatěžována nejvíce. V poslední době se šťáva začala znovu používat proti kašli a je součástí některých sirupů (proti kašli). Ředkev ale není vhodná pro ty, kteří trpí průjmy, nadýmáním, žaludečními a dvanácterníkovými vředy, záněty žlučníku a pro ty, kdo po jejím požití pociťují žaludeční potíže.U lidí, kteří mají žlučníkové nebo ledvinové kameny může vyvolat až koliku, proto, pokud jste ji nikdy nejedli, vyzkoušejte jen malé množství, jedno sousto…Kameny většinou dokáže rozpustit, ale zkoušejte opravdu po troškách…

Táňa