Čaga

Čaga (Chaga) Rezavec šikmý (Inonotus obliquus)

Čaga není klasická bylinka, je to léčivý choroš – dřevokazná houba, která roste na břízách. Jako léčivka se využívá od středověku ve Skandinávii, v Rusku. K nám se dováží hlavně ze Sibiře. Houba je na povrchu černá, uvnitř nahnědlá. Roste 10-20 let a její rozměry jsou někdy úctyhodné, až do 10kg. Živí se mízou břízy, na které parazituje. Sbírá se zjara nebo na podzim.
Čaga je známá svými poměrně silnými protirakovinnými účinky a hojením, hlavně v oblasti trávení – žaludek, žaludeční vředy, dvanácterník, játra, slezina. Také zlepšuje ulcerózní kolitidu, Crohnovu nemoc. Jako podpůrné léčivo se podává i při aids.
Užívá se i u nemocí lymfy. Také je osvědčeným podpůrným prostředkem při léčbě lupénky, ekzémů, atopického ekzému a dalších kožních nemocech, protože zlepšuje metabolismus a zvyšuje imunitu. Posiluje nervy. Čaga obsahuje melanin, který má skvělý vliv na buňky, dokáže do nich pronikat.V počátečních stádiích rakoviny dokáže čaga v mnoha případech zastavit růst nádoru, mírní bolesti a zlepšuje celkově stav nemocného člověka.
Co při užívání čagy nemůžete: jíst antibiotika, uzeniny, masové konzervy. Nedoporučují se ani tučná jídla a ne moc cukru.
Čagu nemohou užívat těhotné a kojící ženy a děti do 3 let.
Čaga byla zkoumána a testována ze všech stran a její účinky jsou oficiálně prokázány. Při lehčích onemocněních postačí užívání několik týdnů, při těžších třeba i půl roku. Po 3 měsících je ale třeba vždy udělat alespoň 2-3 týdny přestávku, aby léčba byla účinná…
Čagu koupíte v bylinkových lékárnách a prodejnách se zdravou výživou nebo na e shopech…

Táňa