Pověry a kočky

Kočky

mají určitou míru jedinečné kouzelné energie.
Nejsou to jen naše moderní domestikované kočky, lidé se už věky dívají na kočky jako magické tvory.

Podívejme se na některé z pověr a folklóru spojených s kočkami po celá tisíciletí:

Od počátku věků většina společností a kultur věří, že spolehlivý způsob, jak si přitáhnout smůlu a neštěstí do vašeho života, bylo a je úmyslně ublížit kočce.

Námořníci věděli, že když by někdo z posádky nebo pasažérů hodil kočku na lodi přes palubu, lze spolehlivě očekávat špatnou plavbu, bouřlivé moře, silný vítr a dokonce i potopení lodi nebo úmrtí při plavbě. Samozřejmě, držení koček na palubě mělo hlavně praktický účel – udrželo populaci krys v podpalubí v přijatelných mezích…

V zemědělských oblastech Evropy se věří, že pokud farmář (statkář,rolník, sedlák, selka) zabije kočku, jeho dobytek nebo hospodářská zvířata onemocní a pojdou. V jižnějších oblastech Evropy existuje pověra, že zabíjení koček způsobí neúrodu na poli.

Ve starověkém Egyptě byly kočky považovány za posvátné kvůli jejich spojení s bohyněmi Bast (Bastet) a Sekhmet (Sachmet). Zabít kočku bylo důvodem k tvrdému trestu, většinou odsouzení ke smrti…”

Na Islandu se traduje pověst, že existuje bájná islandská kočka Jólakötturinn, která po sezóně Yule (Vánoce) sní líné děti.

Ve Francii i v Anglii je pověra, že pokud neprovdaná dívka šlápne na ocas kočce, nešťastně se zamiluje. Pokud je zasnoubená, bude zasnoubení zrušeno, pokud hledá manžela, nenajde ho ani po uplynutí jednoho roku po tom, co šlápla na kočičí ocásek…

Táňa