Slzovka

Slzovka (Jobovy slzy, lat. Coix lacryma, YiYi Ren)
Dneska jsem poprvé pila čaj ze slzovky, údajně je to nápoj čínských mudrců, kteří se dožívali mnoho let přes stovku, tak vyzkoušíme 😃
Slzovka je obilnina, pěstována už ve Starém Egyptě, Číně.
Neobsahuje lepek, proto ji mohou lidé s bezlepkovou dietou. Odvar ze slzovky se podává při žaludečních a střevních potížích, odstraňuje z těla jedy, podporuje funkci jater. Také pomáhá při zánětech močového měchýře, otocích, bolestech svalů a kloubů. Při akné a jiných zánětech kůže. Zlepšuje stav průdušek a plic, také revma. Umí kromě jiného pomoci při trávení těžkých jídel, hlavně tuků. Proto se také slzovka využívá při redukčních dietách (platí to, co píšu dole, ne víc, jak 14 dnů v kuse).
Slzovka pomáhá uvolňovat zatuhlá ložiska škodlivin z organismu, snižuje „špatný“ cholesterol a pokožku udržuje hebkou a vláčnou. Dokonce její konzumace údajně zpomaluje šedivění vlasů. V Číně se užívá i jako antiparazitikum.
Slzovka se může pít jako odvar – čaj, můžete ji uvařit (vaří se dlouho, je třeba ji namočit) a použít od polévek, kaší, placek, pomazánek, nebo míchat s běžnou moukou. Doporučuje se spíše jíst slzovku jako větší kroupy.
Vzhledem k tomu, že slzovka má poměrně silné účinky, neměla by se užívat (jíst) víc, než 14 dnů v kuse. Slzovku nesmí jíst ani pít těhotné a kojící ženy a také se nesmí užívat při akutních horečnatých onemocněních (chřipka, angína, atd…)
Táňa