Maliník

Maliník (Rubus idaeus)

Maliník je keř, který roste planě prakticky všude, šlechtěné odrůdy se pěstují na zahradě. Z maliníku se sbírají listy a nekvetoucí výhonky, léčivé jsou i plody. Listy jednak dobře voní i chutnají, ale hlavně léčí, čaj při prvních příznacích nachlazení dokáže srazit horečku, dál dokáže dobře působit na ženské problémy – bolestivá menstruace (tlumí křeče), na podporu plodnosti, k zastavení nadměrného krvácení po porodu, posiluje dělohu a pánev během těhotenství, napomáhá k uvolňování dělohy před porodem, pročišťuje tělo a organismus po porodu, zvyšuje tvorbu mateřského mléka, snižuje krevní tlak a horečku, působí proti zadržování vody v těle, pomáhá při zánětech v dutině ústní nebo hrtanu – jako kloktadlo tak, že se vyluhují jeho listy, výluhem pomáhá proti kožním vyrážkám, kdy se potírají postižená místa, napomáhá při střevních potížích – průjmy, katary, trávení, čištění krve, problémy s dásněmi, paradontóza,
nevolnosti. Od 36. týdne těhotenství pití maliníku usnadní porod, začíná se s 1 šálkem denně až do 3 šálků. Ženy, u kterých se předpokládá rychlý nebo překotný porod, porod koncem pánevním nebo další komplikace, nebudou zkoušet.
Plody obsahují mnoho vitamínu A, C, B, draslík, železo, jsou účinné proti bakteriím, při srdeční arytmii, problémech s očima (zákaly, atd.) Na Dálném východě se využívá i jako podpůrná léčba při onkologických onemocněních.

Táňa