Ambrózie

Ambrózie peruánská – Marco (Ambrosia peruviana)

Ambrózie je bylina, které se k nám dostala (jak patrno i z názvu) z Peru. Je to polokeř, který roste na vlhkých půdách v okolí řek, velmi intenzivně voní. Obsahuje spoustu pylu,který roznáší vítr a alergiky dokáže hodně potrápit. Jako léčivka je ambrózie hodně silná, v současnosti se využívá hlavně jejího efektu na rakovinné buňky a tuberkulózu, astma a parazity. Indiáni ji často využívají proti bolestem hlavy, žaludku, při menstruaci, proti bolestem kloubů, revmatismu, dně (pití i obklady).
Zevně (obklady z odvaru) jsou obklady vhodné při revmatismu, zánětlivých onemocněních pokožky a svalových křečích. Ambrózie používá jako podpůrný prostředek při Parkinsonově chorobě.
Šamani bylinu využívají při rituálech, hlavně se používá při rituálech spojených s úmrtím (podle některých pramenů se dokonce využívala k balzamování)
Bylinu pod oběma názvy (Marco nebo Ambrózie peruánská) seženete v bylinkových lékárnách i na netu.
Dávkování je 1 polévková lžíce na litr vody, vaříme cca 10 min, pijí se 3 čtvrtlitrové hrnky denně. Marco nesmí pít lidé, kteří užívají povzbuzující a stimulační látky(např. efedrin) a těhotné nebo kojící ženy a děti do 3 let.

Táňa