Komonice

Komonice lékařská (Melilotus officinalis)

Komonice roste na stráních a okrajích luk, může dorůst až výšky 2m. Je to bylina, která obsahuje kumarin, který je složkou léků na ředění krve jako je warfarin, heparin, apod. Z toho jde odvodit i její účinky – působí na správný tonus cév, při chronické žilní nedostatečnosti, bolestech nohou, pocitu těžkých nohou, nočních křečích a svědění. Používá se také jako prevence zánětlivého onemocnění žil s tvorbou krevní sraženiny – trombu, ucpávající žilní průchod, při hemeroidech a městnání lymfy.
Zevně se komonice lékařská jako obklad používá na vymknutí, otoky, modřiny, proleženiny, krevní podlitiny, křečové žíly a posttraumatické záněty. Tato léčivá rostlina má i odvodňující účinky. V léčitelství se také komonice například používala při bolestech hlavy či uší, křečovitých bolestech břicha, menstruačních bolestech, při revmatických potížích, nespavosti. Vzhledem k tomu, že účinky komonice, respektive kumarinu, nejsou dostečně prozkoumány, nedoporučuji tuto rostlinu používat v době těhotenství a kojení a ani ji podávat dětem mladším 12 let. Zásadně by ji neměli užívat lidé, kteří mají poruchy krevní srážlivosti a užívají na to léky typu warfarin, protože obojí má prakticky stejné účinky a mohlo by dojít ke znásobení účinků a tudíž k vnitřnímu krvácení…
Z komonice se pije čaj 2x denně 1 čajová lžička na čtvrtlitrový hrnek. Pan Janča vyráběl komonicové víno: tři lžíce čerstvé nebo sušené jemně rozdrcené natě komonice necháme 10 dní macerovat v 1 l kvalitního červeného vína, občas protřeseme. Scedíme a užíváme 1 lžíci před jídlem ráno a večer na zředění krve a při křečových žilách, ale ne dlouhodobě. Komonice se smí pít v kuse max. 7-10 dnů.

Táňa