Černá sůl

Černá sůl

Černá sůl (známá též jako blacksalt, himalájská sůl, ajurvédská sůl nebo kala nimak) má růžovou až tmavě fialovou barvu. Černá sůl je 100% přírodní sůl a neobsahuje žádné přidané látky. Její příznivé účinky jsou hojně využívány i v ajurvédě, v józe se používá často na džala néti – vyplachování nosu vodou, slouží i k vyplachování nosu jejím roztokem při rýmě. Černá sůl obsahuje síru, proto její vůně může připomínat vařené vajíčko. Je zdrojem železa. Černá sůl pomáhá při nadýmání, pálení žáhy(třeba opatrně vyzkoušet) a je doporučována lidem trpícím vysokým krevním tlakem.
Černá sůl se těží ve vulkanických oblastech Pákistánu a Indie.
Pozor, není to běžná sůl, nepřidávejte ji na cokoliv. Má úplně jinou chuť než stolní nebo mořská sůl a proto volte opatrně. V Indii se používá spíše jako koření než na klasické solení.
Mj. je hlavní složkou “chaat masala” – směsi koření určené zejména k čerstvému ovoci (např. jablka a banány). Můžete s ní dochutit třeba i zeleninový salát, ředkvičky nebo řepu. Skladujte v těsně uzavřené nádobě, aby si zachovala svou vůni. Zejména ze začátku ji nepoužívejte v množství jako klasickou sůl, ale raději méně.

Černou sůl zkuste použít:

na čerstvé krájené ovoce
do polévek
do salátů
k rybám
na masa a do luštěnin
na kešu oříšky
do domácích ovocných limonád
na čerstvé jogurtové zálivky a omáčky
k dochucení tradičního jogurtového nápoje lassí

Ajurvédská medicína uvádí, že se černá sůl používá na tyto potíže:

pomáhá správnému trávení
může přispět ke zlepšení zraku
pomáhá snižovat vysoký krevní tlak
může pomoci při pálení žáhy
obsahuje vysoký podíl železa…
Koupit můžete v prodejnách se zdravou výživou, ve specializovaných obchodech s kořením, občas v bylinkových lékárnách, v potravinách v koutcích s bio produkty nebo na internetu…

Táňa