Šrucha

Šrucha zelná – Portulák (Portulaca oleracea)

Šrucha je nízká plazivá bylinka, která se dříve pěstovala na zahrádkách, dnes je občas vidět na skalkách. Pěstovala se jako zelenina. Hodně rychle roste, stačí mít jednu rostlinku. Listy šruchy mají svěží nakyslou chuť. Bylinka obsahuje mnoho vitamínů (hlavně C) a minerálních látek, kromě toho také koenzym Q10 a omega 3 mastné kyseliny. Bylinka snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje trávení, hojí zánět žaludku, střev, povzbuzuje střevní peristaltiku ke správné činnosti, užívá se jako prevence zácpy, tiší horečky, zvyšuje imunitu, šťáva ze šruchy hojí popáleniny, rány, spálení od slunce.
Šrucha se používá hlavně čerstvá, ale na zimní měsíce si ji můžete nasušit. Z čerstvé můžete připravit saláty, můžete ji přidat do pomazánek, přidat do míchaných vajec, přidat do špenátu, apod. Trhají se jen výhonky, které nekvetou, protože vykvetlé mají hořkou příchuť.
V TČM (čínské medicíně) se odvar ze šruchy užívá pro zlepšení imunity a jako tonikum proti stárnutí organismu, užívá se sušená nať ve formě odvaru. Odvar se pije ráno nalačno, jinak před jídlem.
V magii se věří, že tato bylina chrání před čarodějnicemi a černou magií, proto se třeba umisťovala kolem postele nebo do postele, aby spícího nemohly trápit noční můry. Z toho samého důvodu se pohazovala kolem domu, nebo vysazovala. Vojáci věřili, že když budou s sebou nosit šruchu, bude je chránit v bitvách. Pravidelné pití nebo pojídáníní šruchy prý zvyšuje věštecké schopnosti. Šťávou ze šruchy se mazala oblast 3. oka a čistí se s ní magická zrcadla a koule.Číňané věří, že rostlina vyrovnává jing a jang v těle do harmonie…

Táňa