Kešu

Kešu – Ledvinovník (Anacardium occidentale)

Kešu se správně nazývá ledvinovník a pochází z Jižní Ameriky, odkud se rozšířil i do jiných tropických oblastí, např. do Indie a Afriky. Je to velmi zajímavý strom, jehož plody jsou ledvinovité pevné oříšky s tlustou skořápkou, kešu, které známe, jsou to vlastně zdužnatělé stopky plodu – kešu jablka. Ty jsou dozrálá, když mají jemnou načervenalou barvu, dužina má jemně nakyslou chuť. Pokud se zdužnatělá stopka (kešu ořech) oddělí od jablka, to se musí rychle zkonzumovat. Skořápka kešu ořechu obsahuje kešu olej neboli karbol, který má desinfekční účinky, používá se např. proti termitům, jako přísada do barev, laků, tmelů, umělých hmot, desinfekčních přípravků, insekticidů, atd. Listy slouží jako přísada do zubních past a dřevo ledvinovníku je známé tím, že dokáže odolávat hnilobě víc než jiná dřeva, jako např. dubové dřevo. Šťáva z kešu “jablek” se používá k výrobě sirupů, vína, marmelád, džemů.
Kešu oříšky se dají konzumovat na všechny způsoby – solené, pražené, naložené v medu, cukru, v čokoládě…Kešu oříšky jsou lehce stravitelné, mají vynikající chuť a navíc vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, čímž pomáhají lidem s vysokou hladinou cholesterolu v krvi. Také mají vysoký obsah hořčíku, kdy ho svým obsahem předčí pouze slunečnicová semínka. Hořčík je velice důležitý pro správnou činnost svalů a nervů a pro správnou stavbu kostí. Je prevencí infarktu a udržuje zdravý oběhový systém. Hořčík také působí jako přirozený uklidňující prostředek a lidé, kteří ho mají nedostatek, mohou trpět podrážděností, svalovými křečemi, nespavostí, náladovostí, špatným trávením, bušením srdce či arytmiemi.
Další léčebný vliv mají kešu na oči, stav sliznic. Jíst se je se doporučuje i při bolestivé menstruaci nebo angině pectoris. Co se týče vitaminů, obsahují kešu dostatek vitamínu A, B1, E. Z minerálních látek nejvíc hořčík, ale i železo a zinek. Obsahují v průměru 50 % tuků, 20 % bílkovin a 25 % cukrů.

Táňa